Harun K 06-12-2020 14:49
Nedir Bu Kripto Para?
Bu yazımızda son yılların çok konuşulan yatırım aracı kripto para nedir ve nasıl üretilir bunu inceleyelim.

   Son 10 yıldır gündemde olan kripto para piyasası uzun süre sessiz sedasız geliştirilse de özellikle bitcoin tarafında son yıllarda inanılmaz gelişimler sağlamıştır. Devasa yatırım şirketlerinin, uluslararası borsacıların, hisse senetlerinin hatta devletlerin yatırımlarını etkileyen bu kripto para teknolojisi gelecek yüz yılların gözde yatırım araçlarından birisi olacağının sinyallerini bizlere veriyor.

Kripto Para Nedir?

   Kripto para güvenlik olarak teknoloji, kriptoloji ve matematik temelli şifreleme yöntemleri ile geliştirilen bir sanal para birimidir. . Banka kartlarımız, sanal kartlarımız veya sanal ortamada yaptığımız her işlemde yıllardır bu paraları kullanıyorduk aslında. Bankaların kasalarından fiziksel olarak paralar çıkmadan, sanal olarak paraları harcıyorduk ve bir bakıma bu paralar da kripto paralardı çünkü sadece sistemlerde rakamsal değişiklikler meydana geliyordu. Kripto paralar da temel mantık olarak bu yöntem ile çalışıyor diyebiliriz. Dünya çapında bu kadar popülerleşmesinin sebebi ise herhangi bir devlete veya otoriteye bağlı olmamasına bağlıdır. 

Kripto Para Nasıl Üretilir?

   Bu konuda bilinmesi gereken ilk madde her kripto para biriminin belirli bir üretim limiti vardır. Örnek olarak bitcoini ele alırsak yalnızca 21 milyon adet üretilebilecek olması bu paranın her geçen gün daha az üretilmesine ve değerinin artmasına neden oluyor. Her mining (üretim) işleminin sonucunda daha küçük parçalara ayrılıyor bu durum ve değer artışı da bu para birimine olan talebi arttırdığı için değerlenerek yukarı doğru grafik çizmeye devam ediyor.

   Üretim işlemine tekrar dönecek olursak kripto para üretim işlemi kelimenin tam anlamıyla madencilik (mining) şeklinde oluyor. Yani nasıl altın bulmak için kazılar yapılıyorsa kripto para bulmak için de matematik problemleri, yazılımlar tarafından çözülmeye çalışılıyor. Herkesin çözebilme ve üretebilme hakkı olduğu için de en çok çalışan, daha çok üretiyor diyebiliriz. Evet, siz de gerekli teknolojik sistemlere (temel olarak işlemci gücü ve internet bağlantısı) sahipseniz siz de bu üreticilerden biri olabilirsiniz.